Reactie VVD op begroting 2020

We zijn inmiddels alweer anderhalf jaar onderweg sinds de vorige gemeenteraadsverkiezingen. Ons raadscollege heeft de handschoen opgepakt om van het raadsprogramma een succes te maken. Ik spreek met opzet twee keer het woord raad uit in de vorige zin. Wij ervaren de manier van werken nog steeds als verfrissend, aangezien we niet langer het traditionele coalitie – oppositie denken hebben. We zien dat we elkaar steeds beter weten te vinden, over de politieke kleurengrenzen heen. We hebben ons weliswaar gecommitteerd aan het raadsprogramma, maar toch voelen wij ons als fractie vrij om elk voorstel – van links tot rechts – op zijn merites te kunnen beoordelen. De VVD wil vooruit en dat kan met de huidige politieke verhoudingen alleen met een goede onderlinge sfeer en samenwerking. Wat ons betreft zijn we daarin op de goede weg met elkaar.

Na de vaststelling van de kadernota en het uitkomen van de meicirculaire zagen we het beeld ontstaan van een structureel gat van 1,4 miljoen voor de jaren 2022 en 2023. Dat er toch een grotendeels sluitende meerjarenbegroting ligt, is te danken aan vooral technische aanpassingen.  In het verleden werden sommige investeringen één keer ten laste van het begrotingsjaar genomen, maar nu mogen ze geactiveerd worden. Naar wij begrijpen is dit geen keuze van ons college, maar meer een technische verplichting. Een boekhoudkundige meevaller dus. De VVD kijkt echter ook graag naar de feiten: wat komt er binnen en wat gaat er aan geld uit bij de gemeente Castricum? Het valt ons op dat we vaker met elkaar in dit huis theoretische discussies over financiën voeren. Waar veelal eerst, overigens geheel terecht, door ons college, een tekort wordt voorzien blijkt er na de circulaire dan ineens toch een overschot te zijn en vice versa. Het blijkt lastig te zijn om als gemeente degelijk financieel beleid te voeren. We lopen nu met elkaar tegen het accres aan. Is het trap op trap af principe nog wel te verdedigen? De gezamenlijke VVD fracties uit de regio hebben hier inmiddels aandacht voor gevraagd bij onze Tweede Kamerfractie. We zien ook dat we vanuit het Rijk steeds meer taken op ons af krijgen, zonder dat hier voldoende financiële middelen tegenover staan. Dit geldt met name voor het Sociaal Domein. We zien hierbij dat veel partijen zich met veel passie en toewijding inzetten voor de kwetsbare inwoners van onze gemeente. Vanzelfsprekend komen we op voor deze inwoners, maar we mogen daarbij niet uit het oog verliezen dat wij er als politiek zijn voor al onze inwoners. Immers, de kosten moeten wel door ons allemaal betaald worden. Dat betekent dat we best eens wat kritischer mogen kijken naar de kostenkant van alle goedbedoelde hulp die we organiseren. Doen we de dingen goed, of doen we de juiste dingen? Deze twee vragen lijken sterk op elkaar, maar verschillen wezenlijk. Gemeenten houden zich vaak bezig met de vraag: doen we de dingen goed? Er wordt dan met prachtige evaluaties kritisch gekeken naar de huidige activiteiten om ze in de toekomst te verbeteren. Maar als je echt wilt weten of je je doel bereikt, dan moet je toch echt de vraag stellen: doen we wel de juiste dingen? 

 

Dat brengt ons op het punt van de gemeentelijke subsidies. Het zal u niet verbazen dat wij bij het horen van het woord subsidie niet direct de polonaise gaan lopen. De VVD ziet het liefst een samenleving die zichzelf organiseert en waarin elk individu zijn of haar verantwoordelijkheid neemt en bijdrage levert. We realiseren ons echter, dat er soms enige vorm van subsidie nodig is om iets voor elkaar te krijgen. We zien in onze gemeente een breed scala aan organisaties waar we enigerlei wijze een subsidierelatie mee hebben.                      De vraag is of dit allemaal nodig is. Er lijkt weinig lijn in subsidieverlening te zitten en vooral allemaal organisch te zijn gegroeid, grotendeels vooruitkomend uit de gemeentelijke fusie van onze dorpen. Daar nu even snel grote wijzigingen in aanbrengen heeft niet de voorkeur, maar het wordt wat ons betreft tijd om al onze subsidie uitgaven van een ruim 3,5 miljoen eens goed tegen het licht te houden. Van dat geld gaat overigens z’n 70% naar slechts 4 organisaties. Het zondermeer jaarlijks verhogen van subsidies lijkt de VVD niet de manier om met belastinggeld om te gaan. 

 

Last but not least willen we het graag nog even over de PAS-uitspraak hebben en de stikstofproblematiek. Hoewel we er als lokale politiek waarschijnlijk vrij weinig invloed op hebben, is het weldegelijk ons probleem geworden. Er is een groot tekort aan woningen voor diverse groepen mensen in onze gemeente. Van veel bouwplannen is nog steeds niet duidelijk of ze door kunnen gaan of ernstige vertraging oplopen. En wat denkt u van de afslag A9 bij Heiloo? Die had er al kunnen leggen zonder alle bezwaarprocedures en vertragingen. Onze dorpen blijven hierdoor voorlopig geteisterd worden door doorgaand verkeer. De luchtkwaliteit en leefbaarheid in onze dorpen speelt in dit dossier nauwelijks een rol, zo lijkt het. Met drie Natura2000 gebieden in onze regio lijken we nu de pineut te zijn. Laten we het hierbij nog meer eens duidelijk zeggen: de VVD is niet tegen de natuur. De VVD is wel tegen hysterische klimaatproffesoren, die met juridische middelen proberen ons land lam te leggen. Het is toch van de gekke dat in dit land een zandhagedis er bijna voor kan zorgen dat we geen Grand Prix in Zandvoort krijgen? We moeten oppassen dat we ons niet in onze eigen voet schieten met allerlei goedbedoelde natuurregels. We kunnen best met elkaar bedenken dat het mooi is indien er natuurinclusief gebouwd kan worden, maar dit mag natuurlijk nooit ervoor zorgen dat de bouw vertraagd wordt of de kosten voor woningen nog meer zullen stijgen. We moeten ervoor waken dat we met onze eigen gemeentelijke regels omtrent natuur en biodiversiteit de milieuactivisten geen stok geven om ons zelf mee te gaan slaan. 

 

Voorzitter, wij roepen het college en de onze collega’s in de raad op om vooral door te gaan op de ingeslagen weg. Natuurlijk, er blijven verschillen en we gaan de komende periode nog flink inhoudelijk met elkaar botsen. Daar wordt de democratie en uiteindelijk besluitvorming gelukkig alleen maar beter van. Het belooft nog een spannende tijd te worden met het beslissing over het zwembad. Het is in dit hoofdpijndossier de hoogste tijd om met elkaar nu toch echt eens een knoop te gaan doorhakken. Voor de VVD blijft hierbij de voorwaarde overeind staan dat de kosten niet boven de eerder door ons genoemde bovengrens uitkomen. Er gaat al genoeg belastinggeld naar de huidige zwemvoorziening. Nog meer geld vragen van onze inwoners gaat ons een Witte Brug te ver.

 

Dank u wel.