Onderwijsvisie

De gemeente Castricum heeft dringend behoefte aan een onderwijsvisie. Een visie die antwoord moet geven op de vraag: ‘Wat willen we precies met het onderwijs in onze gemeente?’ De VVD zal daarom een motie indienen om tot deze visie te komen. De behoefte hiernaar is sterk, zeker ook gezien de ontwikkelingen rond het Supreme College en de mogelijke komst van de Europese School naar Castricum.

CkenG-fractievoorzitter Roel Beems noemde op 21 februari in het Noord Hollands Dagblad de aankoop van de Maranathakerk om daar het Supreme College onder te brengen: ‘een belachelijk voorstel en een privéproject van wethouder Ron de Haan.’ Zover wil de VVD niet gaan, maar wel zijn we van mening dat de wethouder in zijn enthousiasme en ambities niet te veel voor de troepen moet gaan uitlopen. Zo is de raad niet gekend in de aankoop van de Maranathakerk en ligt er ook geen mandaat om de Europese School naar Castricum te halen. De VVD staat voor goed onderwijs, maar de vraag is wel hoever je hierin moet gaan.


Met de motie om tot een onderwijsvisie te komen, hoopt de VVD de discussie over onderwijs op gang te brengen. Breng in kaart wat de voor- en nadelen van het huisvesten van diverse onderwijsinstellingen binnen de gemeente zijn. Het kan best zijn dat de raad daarna vol achter de wethouder gaat staan om de Europese School binnen te halen. Het omgekeerde kan echter natuurlijk ook. Van belang is in elk geval dat de wethouder handelt in lijn met wat de raad wil. We zien nu dat de wethouder allerlei activiteiten onderneemt die niet zijn opgenomen in het Raadsprogramma. De VVD vindt dit onwenselijk.

Tijdens de onderwijscommissiebehandeling rond het Integraal Huisvesting Plan (IHP) van 12-12-2019 heeft de VVD reeds aangegeven met een motie te komen, die moet leiden tot een politieke discussie en visie over onderwijs binnen de gemeente Castricum. Diverse partijen gaven toen direct aan dit initiatief te zullen ondersteunen.