Algemene beschouwingen bij de begroting 2023

Voorzitter, collega’s, inwoners hier aanwezig en verbonden via de digitale weg,

De VVD staat voor een solide begroting. Wij zijn daarom verheugd te constateren dat ook in deze onvoorspelbare tijden het College in staat is gebleken afdoende voorzichtigheid in te bouwen en tegelijkertijd een positief saldo voor 2023 te presenteren (inclusief de effecten van de septembercirculaire bijna een half miljoen euro). Garanties dat er geen tegenvallers zullen zijn kan uiteraard niemand geven, zeker niet in deze hectische tijden. Wie had bijvoorbeeld een jaar geleden nog kunnen bedenken dat de inflatie in september 14,5% zou bedragen!

Maar prudentie in de begroting is zeker wel aanwezig. Neem bijvoorbeeld een 2-tal stelposten die bedoeld zijn om onvoorziene kostenstijgingen te kunnen compenseren, toch in totaal bijna een half miljoen euro. Of bijvoorbeeld uitgaven die voor 2023 worden begroot (Investering Samen Onderweg naar een Stevige Sociale Basis), maar waarvan het beleid nog niet is goedgekeurd.

Ook aan de inkomstenkant heeft het College een hogere inschatting gemaakt, onder meer door de OZB met 6,1% te willen verhogen. Wij willen als VVD lokale belastingen zo laag mogelijk houden voor onze inwoners en wij hadden deze verhoging dan ook liever niet gezien. Maar het past binnen het coalitie akkoord en wij staan voor onze handtekening. De geringschattende woorden die de Wethouder echter gebruikte bij de toelichting op deze stijging, het is maar een paar euro per maand, vinden wij echter ondermaats en tonen weinig empathie voor de financiële uitdagingen waar onze inwoners mee te maken hebben.

Dat is ook de reden dat wij de voorgenomen stijging van de afvalstoffenheffing willen terugdraaien. Inwoners hebben namelijk in 2021 gewoon teveel betaald. En als je teveel betaalt, heb je recht op geld terug. Het achterhouden van dit geld leidt enkel tot meer wantrouwen van inwoners in ons als overheid. Geld wat niet van de gemeente is, moet terug naar de inwoners!

Wij willen ook benadrukken dat we als gemeente niet alle problemen in de wereld kunnen oplossen met het verhogen van belastingen. Als overheid moeten wij ons bescheiden en vooral dienstbaar opstellen. Bij forse economische tegenwind zou het toch weer nodig kunnen zijn dat we moeten bezuinigen of dat we bepaalde uitgaven moeten uitstellen. Net zoals onze inwoners dit doen.

De Gemeentelijke overheid kan en moet zeker en antwoord geven op de woningbehoefte, met name voor onze eigen inwoners. Door geen huisvesting te bieden aan de vraag van onze eigen jongeren en deze groep te verwijzen naar uitbreidinggebieden bij Heerhugowaard, Purmerend of Alkmaar ontstaan er ook problemen bij onze verenigingen en middenstand, de jonge aanwas verdwijnt. De VVD zet zich daarom in voor het realiseren van huisvesting voor alle groepen woningzoekenden. Bouwen voor ouderen bevorderd de doorstroming en maakt ruimte voor jongeren. Wat daar ook bij hoort is de mogelijkheid om woningen toe te wijzen aan onze eigen inwoners. De VVD wil en kan zich niet onttrekken aan het huisvesten van statushouders. Het weer invoeren van voorrang voor deze groep woningzoekenden is geen optie. In het college programma zijn daarover goede afspraken gemaakt. Er wordt perspectief geboden aan alle betrokken groepen in gelijke maten. Aan ons is het de taak te zorgen voor voldoende passende woonruimten, wij sluiten daarbij zeker niet uit dat er bij alle dorpen er een straatje bij gebouwd moet worden.  En op dat laatste wringt het, de VVD is niet tegen natuur, we zijn niet tegen maatregelen, maar wel voor wonen, we moeten eerlijk zijn, als we iedereen een huis willen bieden, moeten we ook de randen opzoeken. Stikstof en allerlei andere problemen, zorgen voor voldoende uitdaging. Hopelijk kunnen we met het extra uitgetrokken geld, voldoende ambtelijke capaciteit aantrekken, om het verschil te  maken.

De energieprijzen zijn door de oorlog in de Oekraïne tot ongekende hoogte gestegen. In het coalitieakkoord hebben we afgesproken om een tandje bij te zetten op de al genomen maatregelen. Bespaartips en energiecoaches kunnen leiden een lager verbruik waar inwoners nog deze winter profijt van hebben. Kent u de 24 bespaartips van Calorie al? Ook voor na deze winter worden maatregelen genomen de energievraag te verminderen en te vergroenen. Laten we onze inwoners daar mee helpen en niet vergeten dat veel van onze inwoners, mede door de hoge energieprijzen, daar al druk mee bezig.

Tot slot nog een oproep aan het College om vooral ook onze lokale ondernemers voldoende aandacht te geven. Wij vertrouwen er op dat het college ondernemers tegemoet treedt, actief de boer op om problemen met het voortbestaan snel te signaleren en hen binnen de grenzen van het mogelijke bij te staan. Zij zijn de motor van onze economie en zijn het cement van de samenleving.  Het programmaonderdeel Economische Vitaliteit bedraagt nog geen 1% van de totale begroting. Het revitaliseren van industrieterreinen en dorpskernen is wat ons betreft daarom ook cruciaal en moet prioriteit krijgen.

Dank voor uw aandacht!