Duurzaam en groen

Onze standpunten over een duurzame en groene gemeente komen binnenkort

We moeten allemaal verduurzamen. Steeds meer huizen gaan van het gas af, we zetten zonnepanelen neer op onze daken en zien steeds meer windmolens verschijnen. Dat zijn flinke veranderingen die om verstandige keuzes en draagvlak vragen.

De VVD werkt mee om klimaatverandering te bestrijden door onze CO2-uitstoot omlaag te brengen en wij ondersteunen het landelijke streven om in 2050 energieneutraal te zijn. We nemen onze verantwoordelijkheid maar wij beseffen ons erg goed dat de gemeente Castricum niet zelfstandig de middelen heeft om het complexe klimaatprobleem op te lossen. Het is daarom belangrijk dat we daarbij goed samenwerken met verschillende partijen en dat de rijksoverheid voldoende middelen beschikbaar stelt om onze doelen voor de energietransitie te kunnen realiseren. Als het Rijk niet betaalt, kunnen we onze doelstellingen niet realiseren. We willen daarom een energievoorziening die duurzaam en betaalbaar is voor inwoners en ondernemers.

 

       De gemeente stimuleert initiatieven die bijdragen aan de energietransitie. We werken actief mee om goede initiatieven snel voor elkaar te krijgen. Zo kijken wij eerst naar isolatie en energiebesparing om de uitstoot van CO2 tegen te gaan. Deze snellere energietransitie stimuleert de lokale economie en werkgelegenheid.

       Het is belangrijk dat opgedane kennis en ervaringen met het verduurzamen van woningen en bedrijven worden gedeeld. Investeringen in verduurzaming moeten uiteindelijk ook worden terugverdiend. Zo vinden wij het belangrijk dat duurzaamheid gestimuleerd moet worden door actief gebruik van landelijke regelingen, informeren we ondernemers proactief over de mogelijkheden van bijvoorbeeld zon op dak en andere vormen van verduurzaming en zijn we geen voorstander van subsidies vanuit de gemeente.

       We maken per wijk een plan voor de verduurzaming van woningen en bouwprojecten. Samen met bewoners en gebouweigenaren kijken we naar de beste oplossing. Voor de wijken van de toekomst zet de VVD in op lokale warmtenetten (bijv. met geothermie) en alternatieven als groen gas, (hybride) warmtepompen en waterstof. Hiervoor zoekt de gemeentesamenwerking met regio’s en andere gemeentes voor de benodigde infrastructuur. En om de betaalbaarheid van woningen in onze gemeente niet nog meer onder druk te zetten leggen we niet meer bouweisen op dan nodig.

       Ook als gemeente dragen we ons steentje bij door ons gemeentelijk vastgoed te verduurzamen. Het gemeentelijk wagenpark wordt CO2 neutraal en gaat zoveel als mogelijk over op elektrisch. Kiezen wij bij vervanging van straatverlichting voor Ledverlichting en bewegingsdetectie om stroomverspilling tegen te gaan. En plaatsen wij zonnepanelen op onze daken.

       Onze gemeente is een groene gemeente en dat koesteren we. Wij zijn geen voorstander van extra windmolens en grote zonneweides die de aandacht op eisen in dit groene landschap.

       Om bestand te zijn voor extreme weersomstandigheden willen we het wateroppervlak binnen de bebouwde kom vergroten en wadi’s aan te leggen. Een wadi is een bufferings- en infiltratievoorziening, die tijdelijk gevuld is met hemelwater.

We genieten van het groen zoals de polders, veengebieden, weidevogelgebieden, het Oer-IJ, de bossen en de duinen in onze gemeente. Het is belangrijk dat we goed voor ons groen en onze natuur zorgen. Iedereen wil in een aantrekkelijke en groene omgeving wonen.

 

       Wij zijn voor meer bomen en groen waar dit kan, zo willen we onnodige bestrating weghalen op het moment van onderhoud en vervangen we dit door groen. We nemen het verduurzamen en klimaatbestendig maken van de wijken mee in het groot onderhoud maar dit moet niet leiden tot verrommeling van de wijken.

       Bomen worden zolang ze gezond zijn elk jaar groter. Een boom die twintig jaar geleden een verrijking voor de buurt was kan zijn uitgegroeid tot een bron van overlast of zelfs een potentieel gevaar vormen. Binnen een goed bomenbeleid moet daarom de ruimte zijn om af en toe een gezonde, maar overlast gevende boom te kappen.

       Het gemeentelijk beleid moet erop gericht zijn het bomenareaal te laten groeien en daarom zijn wij tegen een bomenfonds. Wanneer bomen gekapt worden voor bijvoorbeeld maatschappelijke projecten zoals een nieuw zwembad of herinrichting van wegen zorgen we voor de aanplant van nieuwe bomen elders.

       Inwoners moeten zelf de beschikking houden over hun eigendommen, de gemeente mag adviseren ten aanzien van minder tegels of meer groen in particuliere tuinen. Echter gaan we dat niet afdwingen. Het kappen van bomen, mits het geen boom is van de monumentale bomenlijst, valt onder de zelfstandige verantwoordelijkheid van onze inwoners.

       Kleine windmolens (tot een ashoogte van 15 meter) zouden een goed initiatief voor (agrarische en toeristische) bedrijven kunnen zijn om op een duurzame manier energie op te wekken voor de eigen onderneming voor zover de windmolens passen in de omgeving.