Ondernemen

We willen graag genoeg geld verdienen voor een goed leven. Dat kan in een bloeiende economie. Het midden- en kleinbedrijf is dé banenmotor van de gemeente. Ondernemers zijn hierin onmisbaar. Recreatie en toerisme zijn belangrijke dragers van onze lokale economie. Als het goed gaat met de lokale ondernemers, dan gaat het goed met de gemeente. Daarom willen we hen de ruimte geven. Wij willen zo min mogelijk regels, want die staan ondernemers alleen maar in de weg. Wij willen lage belastingen. Voor mensen, maar ook voor bedrijven. Minder regels en lage lasten zorgen ervoor dat ondernemers de kans krijgen om te innoveren.

De verschillende winkelgebieden en bedrijventerreinen moeten ieder vanuit hun eigen karakter versterkt en ondersteund worden. Het is prettiger winkelen en zakendoen in een veilige en aantrekkelijke omgeving, waar je je als bezoeker welkom voelt. Leegstand nodigt niet uit om te winkelen.

Door corona hebben onder meer horecaondernemers een enorme klap te verduren gekregen. Flexibiliteit en ruimdenkendheid zijn vanuit de gemeente nodig om mee te bewegen met de ideeën en oplossingen vanuit de horeca. Door bijvoorbeeld meer ruimte te geven aan terrassen, mee te denken over multifunctionele buitenruimte, snel te communiceren en beslissingen te nemen als het eropaan komt.

Laat ondernemers vooral ondernemer zijn. Dit betekent dat we als gemeente onze ondernemers letterlijk en figuurlijk de ruimte geven om te ondernemen en te innoveren.

       Het bedrijventerrein bij de Stetweg is verouderd en biedt kansen voor een nieuwe woningbouwlocatie, in combinatie met een nieuwe supermarkt. De VVD wil dat de komende periode de Castricummerwerf wordt gerevitaliseerd en waar mogelijk uitgebreid zodat ondernemers van verouderde bedrijventerreinen daar een nieuwe vestiging kunnen vinden.

       De bedrijventerreinen Molenlei en Nieuwelaan bieden vele ondernemers een goede bedrijfslocatie, ook die werven moeten we de komende periode toekomstbestendig maken. We zorgen daar met ondernemers voor maatwerk.

       We geven meer ruimte aan terrassen en denken mee over multifunctionele buitenruimte ten behoeve van horeca en evenementen. We schaffen de vergunningen af voor kleine terrassen.

       Vergunningverlening voor uitbreiding van bestaande, of nieuwe ondernemersactiviteiten worden versneld en waar mogelijk experimenteren we met het verkorten van procedures.

       Lokale lasten mogen niet onnodig stijgen. Bij voorkeur brengen we de lasten omlaag.

       Ondernemers in de agrarische sector; veeteelt, land- en tuinbouw blijven we gelegenheid geven om te groeien en daarbij niet onnodig te hinderen bij nevenactiviteiten op het gebied van recreatie, toerisme of natuurbeheer.

       Lokale ondernemers krijgen, bij gelijkwaardige aanbiedingen, voorrang bij aanbestedingen.

       We stimuleren de samenwerking tussen BUCH-ondernemers.

We denken graag mee met onze ondernemers en zoeken de interactie met hen op. De VVD vindt dat de gemeente een informerende en ondersteunende rol heeft in de weg naar, en tijdens ondernemerschap.

 

       Zo stimuleren we samenwerking en betrokkenheid, door ondernemers meer te betrekken bij de ontwikkeling en veranderingen van het gebied waarin zij ondernemen. Gaan we samen met de ondernemers de regeldruk aanpakken, hierdoor kunnen de kosten omlaag. En bieden we contacten en informatie en wijzen we de weg.

       Het contact met de gemeente moet laagdrempelig zijn. Iedere ondernemer weet bij wie hij of zij terecht kan.

       Facturen worden door de gemeente binnen de gestelde termijnen betaald.

       Sociaal ondernemerschap, lokale initiatieven om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt te helpen juichen we toe. We faciliteren initiatieven, waar mogelijk nemen we regelgeving weg of maken het gemakkelijker.