Wonen en leefomgeving

In de gemeente Castricum is het prettig wonen en leven. Onze dorpen zijn aantrekkelijk. Dichtbij mooie natuur zoals bos, zee en strand. Echter, het wordt steeds drukker in onze gemeente. Voor elke gebouwde of vrijkomende woning staan er mensen in de rij. Onder het credo: bouwen, bouwen, bouwen willen we zorgen dat onze mensen die een woning zoeken die ook krijgen. Wel vinden we het belangrijk dat woningbouwplannen in de dorpen passen bij de omgeving.

Een huis is meer dan een stapel bakstenen. Het is je thuis. Het is de plek waar je je veilig en prettig voelt. Het is belangrijk om te wonen in een huis dat bij je past. De VVD wil dat onze inwoners in iedere levensfase het juiste huis kunnen krijgen dat bij hen past. En wij helpen je graag als je huis een aanpassing nodig heeft zodat je daar kan blijven wonen.

Tegelijkertijd hebben wij niet de illusie dat de gemeente alle landelijke problemen zelfstandig kan oplossen. Inwoners van de gemeente Castricum hebben recht op een eerlijke boodschap. Het probleem van een tekort aan betaalbare woningen is te complex om op te lossen met enkel gemeentelijke financiën. Wij hebben daarom geld maar ook medewerking nodig van zowel het Rijk als Provincie. Opgeworpen provinciale barrières met betrekking tot woningbouwlocaties zijn ons een doorn in het oog.

 

       Wij vinden het belangrijk dat iedereen plek heeft in onze gemeente en er worden nu al op verschillende plekken woningen in verschillende prijscategorieën gebouwd. Wij zetten in op een divers, betaalbaar en toekomstbestendig woningaanbod. Naast verschillen in prijs moet er ook ruimte zijn voor bijzondere woonvormen zoals mantelzorg- of tijdelijke woningen. Om ook starters een kans te geven in onze gemeente willen wij dat we bouwen gericht op doorstroming en willen wij bouwplannen versneld uitvoeren, dit zijn bijvoorbeeld ook seniorenhuurwoningen. Onze ambitie is 250 nieuwe woningen per jaar in de komende raadsperiode

       Zit je goed op je plek in je eigen koopwoning? Dan wil de VVD dat je eenvoudig kunt verbouwen of een tuinhuisje kunt plaatsen. Dat doen we met niet al te veel regels, snelle goede procedures en niet meer dan een meldingsplicht als jouw buren akkoord zijn. We willen dat de vergunningverlening voor woningverbouw wordt versneld en als dat mogelijk is experimenteren we met het verkorten van procedures. Ook vinden we dat splitsen van woningen eenvoudiger moet worden.

       Wij bevorderen het eigen woningbezit. Het hebben van een eigen woning is goed voor de leefomgeving en goed voor jezelf. De woningen die we bouwen, zijn voor degene die er ook echt gaat wonen en niet voor beleggers. Daarom zijn wij voorstander van een zelfbewoningsplicht voor nieuwbouw.

       Niet iedereen kan of wil een huis kopen. Voor deze mensen zorgen we voor een gezonde huurmarkt, zo blijven wie inzetten op 30% sociale woningen. De verdeling van deze huizen willen wij zo eerlijk mogelijk doen en daarom krijgen statushouders géén voorrang bij de toewijzing van sociale huurwoningen. Ook gaan we in overleg met projectontwikkelaars om ook woningen te bouwen voor de middel huur (tot € 950 per maand) zodat we doorstroming creëren vanuit sociale huurwoningen. We zijn voorstander van loting (inwoners uit de eigen gemeente krijgen voorrang) en tijdelijke huurcontracten bij sociale huurwoningen.

 

Toch zijn er nog steeds onvoldoende betaalbare woningen. Jongeren en alleenstaanden zijn genoodzaakt weg te trekken uit onze dorpen. Dit vraagt om moeilijke keuzes. Enkel opvullen van lege plekken is niet voldoende en we willen de bestaande open ruimte in onze dorpen niet zomaar volbouwen. Daarom willen we ook gaan bouwen aan de randen van onze dorpen. Daarvoor zijn goede zorgvuldige procedures noodzakelijk waar inwoners ook een stem in hebben. De VVD wil in de komende periode daarmee beginnen. Ook wij koesteren onze mooie omgeving en gunnen het iedereen om hiervan te genieten.

 

       Voor het bouwen van nieuwe woningen willen wij goed gebruik maken van de grond waar de gemeente al eigenaar van is. Zoals oude schoollocaties of bijvoorbeeld het huidige zwembad. Ook op inbreilocaties in de wijken zoeken we naar plekken om meer huizen te bouwen.

       Bij bebouwing speelt duurzaamheid, levensbestendigheid, ontsluiting en parkeren een belangrijke rol. Bij duurzame maatregelen volgen we landelijke wetgeving. We leggen hier geen extra bouweisen die in de weg lopen en voorkomen op die manier hogere bouwkosten.

       Wij zetten in op een energietransitie die haalbaar en betaalbaar is. Om duurzaamheid aantrekkelijk te houden ondersteunt de gemeente zijn inwoners bij het collectief inkopen van isolatie en zonnepanelen. De VVD wil niet dat de energietransitie ertoe leidt dat de burger de rekening gepresenteerd krijgt en we verplichten niemand om in een bestaand huis op korte termijn van het gas af te gaan.

        Het opvangen van asielzoekers is een verantwoordelijkheid van alle gemeenten. Echter,  wij vinden dat asielopvang in AZC locaties vooral moet gebeuren in steden met de juiste voorzieningen.  Bij kleinere gemeenten ontbreekt het aan voldoende draagvlak onder de inwoners en de juiste middelen op het gebied van infrastructuur, veiligheid en zorg.

       De Nederlandse luchtvaart zorgt voor meer dan honderdduizend directe en indirect banen, ook voor onze inwoners. Als toegangspoort naar West-Europa is Schiphol cruciaal voor onze economie en zorgt ervoor dat Nederland een aantrekkelijke vestigingslocatie is voor internationale bedrijven. Tegelijkertijd willen wij dat woningbouw en de ontwikkeling van bedrijven in onze gemeente niet beperkt wordt door aanvliegroutes. De overlast, vooral in de vorm van laag aanvliegende toestellen, willen wij daarom beperken door hierover met betrokken partijen het gesprek aan te gaan. Indien Schiphol meer aanvliegroutes wil leiden richting de Polderbaan willen wij compenserende maatregelen (meetbare garanties) zoals hoger aanvliegen.