Toerisme, recreatie en strand

Het strand is een plek waar wij graag komen. We wandelen er, eten er graag en we komen er om te zwemmen en te sporten. We zijn niet de enige want het strand trekt veel toeristen naar onze gemeente. Rust en ruimte, gecombineerd met een jaarrond voorzieningen van horeca en recreatieve ondernemers. Daarom gaan we er graag zuinig mee om. Recreatie en toerisme zijn belangrijke dragers van onze lokale economie. De VVD wil recreatief ondernemerschap stimuleren en de recreatieve mogelijkheden in onze gemeente zoveel mogelijk benutten en promoten.

Al onze dorpen hebben haar unieke trekpleisters, we richten ons er dan ook de verblijfsrecreaties in al onze dorpen te verbeteren. Stimuleren ondernemerschap en zo bieden wij agrarische ondernemers ruimte om nevenactiviteiten te ontwikkelen. Toerisme en recreatie dragen bij aan het versterken van lokale voorzieningen zoals winkels en horeca. 

De havens van onze gemeente zijn de schakel tussen land en water. We profileren ons als watersport gemeente, zowel zoet als zout. De watersportcentra aan de kust of aan het Alkmaardermeer zijn de nieuwe parels, en we staan dit nieuwe ondernemerschap ook zeker niet in de weg.

       Onze ondernemers aan het strand hebben lang genoeg gewacht. Wij willen de jaarrond exploitatie op het strand waarborgen. Nu de pilot verlopen is vinden we dat de vergunning permanent moet worden.

       Om op lange termijn voorzieningen te kunnen behouden gaan we actief in gesprek met ondernemers. Zo willen wij hen helpen met toekomst of overnameplannen en nemen we beleidsregels onder de loep en verminderen die als dat mogelijk is. Ook willen wij starten met een klankbordgroep vanuit de toeristische en recreatieve sector, deze moet gevraagd en ongevraagd adviseren op staand en nieuw beleid.

       Een deel van de opbrengst van de toeristenbelasting zetten we in een projectfonds, jaarlijks kent de raad geld toe aan ingediende projecten.

       We ondersteunen en denken mee met initiatieven voor nieuwe verblijfsvoorzieningen en zoeken we naar recreatiemogelijkheden in de hele gemeente.

       Wandel, fiets, vaar en kano routes gaan we beter promoten, we zorgen ervoor dat deze routes ook door de dorpen lopen langs winkels en horecaondernemers.

Wij blijven ons hardmaken voor het invoeren van kort parkeren bij het strand.