Ouderen

Evenals in heel Nederland neemt ook in de Gemeente Castricum het aantal oudere inwoners toe.  Ouderen blijven langer zelfstandig wonen in hun eigen vertrouwde woonomgeving en dat stimuleren wij. Tegelijkertijd bestaat het gevaar van eenzaamheid. Wij willen daarom lokale netwerken behouden en versterken. Als mensen nauw bij elkaar betrokken zijn, kijken ze naar elkaar om en dat helpt eenzaamheid te bestrijden. We helpen bij het creëren van een veilige woonomgeving voor (kwetsbare) ouderen.  Ouderen moeten zonder angst kunnen leven en veilig naar de winkel kunnen wandelen. We zijn daarom ook voorstander van behoud van noodzakelijke voorzieningen in onze dorpen en buurten. Financieel misbruik van ouderen willen we keihard bestrijden.

 

       Wij vinden dat in Castricum een vergunning voor het aanpassen van een woning die bijdraagt aan langer zelfstandig wonen, snel moet worden verleend. We gaan in gesprek met woningbouwcorporaties om bestaande woningen voor deze doelgroep aan te passen en te investeren in de bouw van nieuwe seniorenwoningen.

       De VVD vindt het belangrijk dat je in Castricum in je eigen wijk oud moet kunnen worden. Wij zetten daarom in op het bouwen van meer woningen en woonvormen waar ouderen dichtbij elkaar kunnen wonen. Met liefdevolle zorg en wonen op een plek.

       Veel inwoners van onze gemeente zorgen met veel liefde voor hun naasten. Deze mantelzorg is ontzettend waardevol maar vergt ook een grote inspanning. Samen met zorgverleners willen wij mantelzorgers bijstaan om te voorkomen dat zij overbelast raken. Wij willen actiever tijdelijk vervangende zorg aanbieden als het even niet meer gaat. En van werkgevers verwachten we flexibiliteit en begrip.

       Het is belangrijk eenzaamheid tegen te gaan. We zetten daarom in op het behoud van voorzieningen in alle kernen en stimuleren en ondersteunen kleinschalige lokale initiatieven tegen eenzaamheid.

       Financieel misbruik is een toenemend probleem onder ouderen. Wij willen daarom door het aanbieden van Informatiebijeenkomsten onze ouderen helpen ‘phishing’ en andere vormen van financieel misbruik, tijdig te herkennen.