Veiligheid

Als je je niet veilig voelt, ben je niet vrij om te gaan, staan en te doen wat je wilt. Het is daarom belangrijk dat we ons veilig voelen in onze eigen buurt en huis. Over het algemeen is de gemeente Castricum een veilig dorp. Toch hebben zich gebeurtenissen voorgedaan die wij niet kunnen en willen accepteren. Berovingen zijn ontoelaatbaar. Inbraak heeft een enorme impact op huurders, huiseigenaren en bewoners. Digitale bedreigingen en oplichting komen veel te veel voor. Vooral ouderen zijn een kwetsbare doelgroep. Ook in de gemeente Castricum. En daar wil de VVD wat aan doen.

 

       Wij willen dat alle hulpdiensten (politie, brandweer en ambulance) optimaal beschikbaar blijven met minimale aanrijtijden. Want in noodsituaties is het elke seconde die telt. De VVD zal hier actief op toezien.

       De VVD zal zich inzetten voor een politiepost binnen de gemeente Castricum. Wij vinden het belangrijk dat de politie goed toegankelijk blijft in onze gemeente en dat de wijkagent makkelijk is te benaderen.

       De politie is zichtbaar en zeer waardevol voor onze gemeente. Onze wijkagenten doen goed werk in de buurt doordat zij de mensen en de situaties kennen. Wij zullen ons blijven inzetten om deze goede relatie met de politie in stand te houden en hebben vertrouwen in de politie.

       Waar noodzakelijk willen wij cameratoezicht binnen de gemeente maar wel binnen de grenzen van de privacywetgeving.

       De VVD vindt het belangrijk dat er meer zichtbare handhaving en bestrijding is van overlast van o.a. drugshandel en kleine criminaliteit: dus meer ‘blauw’ en boa’s op straat, strand en water.

       We pakken overlast aan. Of het nu op straat is, in de supermarkt of op een hangplek. Wij vinden dat jongeren en hun ouders verantwoordelijk moeten worden gesteld voor grensoverschrijdend gedrag. Wanneer het gevoel van veiligheid en de vrijheid van omwonenden en passanten wordt ingeperkt dan is dat vervelend genoeg en moet er (hard) worden opgetreden.

       De VVD is niet tegen jongeren ontmoetingsplaatsen (JOP) maar wil bij structurele ernstige overlast jongeren ontmoetingsplaatsen kunnen opdoeken of sluiten.

       Wij zetten in op het beter toepassen van de Wet Aanpak Woonoverlast (‘ASO-wet’) bij ernstige en herhaaldelijke hinder voor omwonenden. De VVD staat voor een integere en transparante gemeente waarbij burgers zich veilig voelen. Wij zullen bijdragen aan duidelijke, eerlijke en open communicatie en zullen waar nodig de gemeente hierop aanspreken.

       Binnen de participatiewet is expliciet opgenomen dat fraudebestrijding een onderdeel van deze wet is. De VVD is voor fraudebestrijding bij een ernstig vermoeden maar wel met het toepassen van de menselijke maat. Fraudebestrijding is geen doel op zich.