BUCH

De ambtelijke fusie van de vier BUCH-gemeenten bestaat nu ruim 4 jaar. De VVD blijft kritisch volgen of de vijf doelstellingen worden gehaald. Deze zijn: (de 3 K’s): kwaliteit (van de gemeentelijke dienstverlening) verhogen, kosten beheersen en kwetsbaarheid verminderen; en de 2 G’s: Gemeentelijke kleur behouden en Grip houden. Recent is er een derde G aan toegevoegd, de G van gezamenlijkheid. Ook daar zal de VVD op toezien.

De VVD beschouwt de schaalvergroting als noodzakelijk om de uitdagingen die op ons afkomen op een adequate wijze het hoofd te bieden. Hierbij kan gedacht worden aan het noodzakelijke maatwerk op het gebied van de sociale zekerheid, de WMO, de jeugdzorg en de ouderenzorg. Ook is het op deze manier beter mogelijk om een krachtig geluid te laten horen in Noord-Holland.

       Samen sta je sterker. Daarom zijn wij voor een blijvende samenwerking in BUCH-verband, maar niet voor een bestuurlijke fusie.

       Voor ons is het belangrijk dat de externe inhuur tegen het licht wordt gehouden en dat deze alleen meerjarig kan zijn als dit op projectbasis gebeurt.

       De organisatiestructuur dient op effectiviteit te worden bekeken en ingrijpende aanpassingen dienen niet uit de weg gegaan te worden als die de oorspronkelijke doelstellingen van de fusie ten goede komen.

       De werkorganisatie BUCH dient tijdige en transparante begrotingen aan de raden van de 4 gemeenten voor te leggen.

       Door prioriteit op het harmoniseren van beleid met in achtneming van (een beperkte) couleur locale en werkprocessen dient de gewenste efficiëntie de komende jaren gestalte te krijgen; wij verwachten alleen nog maar voorstellen vanuit de BUCH-organisatie die de harmonisatie van processen en beleid bevorderen.